Jesteś tutaj: Home » Kulinaria » Oliwa z Toskanii

 

oliwki toskańskie

oliwki toskańskie

Wielu z nas oliwki kojarzą się z Grecją ale już pojęcie oliwa z oliwek nasuwa skojarzenie ze słoneczną Toskanią. Dziwne, prawda? Czy to oznacza, że toskańska oliwa z oliwek jest najlepsza? Oceny fachowców są nieco zróżnicowane. Jedno jest natomiast pewne. Oliwa z Toskanii zaliczana jest do najlepszych. W tym regionie rośnie ponad 14 mln drzewek a aż w 363 gospodarstwach toczy się oliwę extravwergine. Najlepszą odmianą, która urosła już do symbolu regionu jest Frantoio. Powstaje z niej oliwa o silnym smaku owocowym. Praktycznie odmiana ta znajduje się w każdej toskańskiej oliwie. Popularne odmiany to także Moraiolo( oliwa ma intensywny aromat i lekko gorzkawy pikantny posmak), Leccino ( oliwa w złotożółtym kolorze o lekko migdałowym smaku), Pendolino ( oliwa podobna do tej wytwarzanej z Leccino ale mniej wyrazista). Ponadto jest jeszcze mnóstwo mniej znanych ale występujących tylko w Toskanii odmian, jak choćby Rosino, Rosello, Giogolino i wiele, wiele innych. Od 1997 roku wystarczy, że jeden z etapów produkcji oliwy odbywa się na terenie Toskanii by oliwa mogła ubiegać się o tytuł produktu regionalnego. Może być to np. proces tłoczenia a oliwki będą z dowolnego miejsca we Włoszech i już taka oliwa otrzyma certyfikat IGP Toscano. Zatem pod nazwą oliwy toskańskiej nie zawsze mamy oliwę z oliwek ze słonecznej Toskanii. Jak zatem się ustrzec, przed takim produktem? Otóż jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy prawdziwą toskańską oliwę extravergine to musimy poszukać butelek z oznaczeniem DOP (Denominazione di Origine Protetta). Takie oznaczenie jest gwarantem wysokiej jakości produktu. Otrzymują je tylko te oliwy, które spełniają szereg wymagań jak choćby metody uprawy czy sposób tłoczenia. Ważny jest też mikroklimat oraz odmiany. Często dochodzi do tego jeszcze jeden element choć niemierzalny. Jest nim mianowicie pasja, z jaką konkretna rodzina od pokoleń uprawia swoje drzewka w gospodarstwach agroturystycznych oraz sposób produkcji. Najbardziej popularną toskańską odmianą oznaczoną DOP jest oliwa Chianti Classico. Ta oliwa musi w 80% składać się z najlepszych odmian takich jak Moraiolo, Correggiolo lub Leccino. Oczywiście z Frantoio na pierwszym miejscu. Ta oliwa charakteryzuje się dosyć intensywnym zielonym kolorem i lekko gorzkim a jednocześnie pikantnym smakiem. Prawdziwa oliwa z Toskanii jest dla smakoszy. Osoby lubiące oliwy bardziej łagodne, powinny sięgnąć po produkty z Umbrii czy Lazio.

oliwa-extra-vergine-toskania

oliwa extra vergine z toskanii

Anna Wachowiak – Rybarczyk.

© 2012 Gazeta Kurier Żywiecki informacja-reklama Żywiec · Powered by WordPress